Grottor och Mammut på Kreta

Grottor och Mammut på Kreta

I augusti bar det av till Kreta och Rethymnon. Självklart blev det en liten dyktur även denna gång.

Jag bokade med några som hette Evelin Divers. Ett litet dykcenter som låg en bit utanför stan. På dykdagsmorgonen blev jag upplockad på hotellet för att åka till dykcentret. Tycker det där med “hotel pickup” är en underbar grej :). Hade med mig min egna utrustning och shorty… När vi kommer fram och jag plockar upp min shorty så stirrade dom på mig och undrade om jag verkligen var riktigt klok. Shorty var tydligen alldeles för kallt. Jag blev lite nervös och lånade en lång 5mm våtdräkt. Jag tog med den i båten ifall jag skulle frysa efter första dyket. Jag vet av erfarenhet att första dyket klarar man även om man fryser, det är det andra som blir kallt.

Vi åkte ut till en vik ca 30 min bortom dykcentret. Det stod 2 dyk på schemat, “Walls of Geo” och “Elephant Cave”. Det första dyket var som djupast 29m, vi såg muräna, bläckfisk och lite andra småfiskar. Jag hade hoppats på att se några nudisar, men dessa uteblev dessvärre.

Andra dyket var lite mer spännande, ett grottdyk på 9m. Inne i grottan finns ett mammutskelett som hittades i mitten av 2000-talet av en harpunfiskare. Arkeologerna har jobbat klart och nu är det öppet för dykning. Jag älskar natt och mörkerdyk så det här var något jag verkligen såg fram emot.

Grottan består av flera rum och vi gick upp i några av dem för att ta bilder och för att se oss omkring. Underbar känsla och väldigt vacker miljö. Hela dyket (inklusive tiden ovanför ytan i grottan) var ca 90 min, 76 min under ytan.

Rekommenderar varmt den här dykturen. Supertrevlig personal och mycket kunnig dykledare.

Hur det gick med shortyn? Jo, man är väl en viking. Det var inga problem att köra shorty under båda dyken ;).

 

Dive # Date Time Down Dive Time (mins) Max Depth (m) Average Depth (m) Water Temp. (C) Objective -- Notes
39 2017-08-22 45 28.7 0.0 25.0 --
40 2017-08-22 71 13.0 0.0 25.0 -- Mammutfosil i grotta utanför Chania. Coolt och annorlunda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *