Cenotedyk i Mexiko

Cenotedyk i Mexiko

Cenoter är undervattenssjöar och floder på Yukatan i Mexiko. De kommer i olika former och smakerna öppna och stängda. De stängda är ett hål i marken som leder ner till sjön, mendan de öppna är som en vanlig sjö men som fortsätter under marken. Cenoterna är ofta förbundna med andra cenoter genom floder och de avslutas så småningom i havet. Har man tur kan man träffa på sköldpaddor och krokodiler när man dyker.

Jag valde att dyka med Phocea i Playa del Carmen då jag haft bra erfarenhet av dem vid tidigare dyk. Första stopp var en Cenote som kallas “Car Wash”. Anledningen till det är att lokalbefolkningen brukade åka hit och tvätta sina bilar. Vattnet har pga alla kemikalier en väldigt speciell blå färg. “Car Wash” är en öppen Cenote med en grotta man kan simma igenom. Mycket fisk och ett lugnt och skönt dyk blev det.

Nästa cenote var en stängd cenote som kallas Calavera, det betyder dödskalle. Detta då man med lite fantasi kan få cenoten att se ut som en dödskalle.

Då det är en stängd cenote så sker igång genom ett 3m hopp rakt ner i ett av hålen. Finns en stege också, men hal och ranglig. Att gå upp för den är tillräckligt med äventyr och det är bättre att hoppa i.

Cenoten är full av stalagtiter och stalagmiter med ett fantastiskt ljus. Cenoten är rund och man simmar i cirklar på olika nivåer. I den här cenoten möts även salt och sötvatten vilket innebär att det är ett lager med “grumligt” vatten där sikten är mycket begränsad. Finns fiskar och fossiler att se. Jag skulle även rekommendera att man har ett par tunna handskar på sig. Det är lätt att skära upp sina fingrar på de vassa kanterna om man vill hålla sig kvar för att titta på något, jag nämnde väl att det var lite strömt också…

Kan varmt rekommendera att göra cenotedyk om man är i Mexiko, det är en riktigt härlig dykupplevelse.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *